Chateau de Montifaud

Chateau Montifaud je ztělesněním rodinné značky; řízení všech procesů výroby koňaku od sklizně vína až po prodej vlastních produktů. Jejich mladá réva se sbírá ručně a zbytek vinice se sklízí mechanicky. Dnes se jejich vinice rozprostírají na 125 hektarech ve dvou prémiových porostech oblasti Cognac – Grande a Petite Champagne.

Množství aktivního vápence je klíčem k úspěchu Fine Champagne, přičemž vysoký obsah křídy hraje důležitou roli při výrobě fantastických eaux-de-vie. Respektováním savoir-faire předchozích generací pokračují v inovacích a přizpůsobování se novým technologiím. „Každý v rodině koňak miluje, žije a dýchá. Je opravdu instinktivní, že děláme to, co děláme.“ říká Catherine Vallet, z 5. generace. "Máme větší touhu předat touhu po koňaku, než prodávat lahve."

Podle rodinné tradice, když se syn připojí ke svému otci při výrobě koňaku, část eaux-de-vie destilované v daném roce je odložena stranou a bude prodána pouze budoucím generacím. To svědčí o neocenitelné kvalitě sklepení Chateau de Montifaud Paradise.

začátek vinici o rozloze pouhých 3 hektarů vytvořil Augustin-Pierre Vallet kolem roku 1837. O deset let později měla rozlohu více než tucet hektarů a Augustin zřídil tři destilační kotle o objemu 3 hektolitry, z nichž každý destiloval koňak – což mu dalo pozici „privilegia“ k vybudování bohatství. V této oblasti bylo jen málo vlastníků půdy, kteří destilovali své vlastní víno. Destiloval tedy pro sebe i pro okolní sousedy.

Château Montifaud bohužel nezůstal lhostejný k fyloxérové ​​krizi v 70. letech 19. století. V roce 1878 byla jejich réva většinou zničena, po čemž následovalo těžké období pro rodinnou firmu. Velké zásoby koňaku vyrobené Augustinem a Pierrem jim pomohly přestavět panství.

Maurice, syn Pierra, začal destilovat se svým otcem v roce 1904. Cognac Chateau Montifaud Heritage „Maurice Vallet“ je vedlejším produktem směsí z této éry. Byla to éra růstu pro Cognac house, díky destilaci, která se stále nazývala „privilège“. To umožnilo Pierreovi a Mauriceovi postavit dva nové destilační přístroje o objemu 12 hektolitrů (ještě později používané Louisem a Michelem a poté renovované Laurentem v roce 2011).

Ekonomická situace byla obzvláště náročná v důsledku první světové války v letech 1914-18. Maurice a jeho bratr odešli do války, zatímco Pierre se staral o pozemek o rozloze 35 hektarů. Při prodeji svého koňaku obchodníkům s vínem si rezervoval část svého rajského sklepa včetně 10litrových sudů a lahví - právě díky těmto zásobám začala nová éra pro Chateau Montifaud. Byl jedním z prvních vinařů v regionu, který prodával své vlastní produkty a prodával svůj koňak ve Francii, Belgii a Švýcarsku.

V roce 1940 se situace znovu zatemňuje s vypuknutím druhé světové války. Maurice se dokázal o vinici starat až do dne 31. prosince 1943, kdy bylo město Cognac a jeho region těžce bombardováno. Vesnice Jarnac-Champagne byla zasažena a 80 % rodinného majetku bylo zničeno. Jen díky štěstí byly skladovací sklepy vzdálené 1 km od útoku ušetřeny. Louis pak v roce 1947 převzal vinici a destiloval svůj první koňak. Poté se oženil s Micheline a měl dvě děti, Michel-Maurice a Nicole. Společně, kousek po kousku, Louis a Micheline přestavěli a rozšířili vinici, přestavěli zařízení a rozšířili podnikání na zahraniční trhy. Rozvinuli prodej lahví na nových trzích, jako je Německo, Anglie a USA.

V roce 1972 se Michel připojil ke svému otci na panství a pokračoval v rodinné tradici uchovávání některých svých vlastních koňaků pro budoucí generace. Poté, v roce 1973, Louis a Michel vytvořili nový lihovar se dvěma destilačními přístroji o objemu 25 hektolitrů. V následujícím roce 1974 se Michel a Catherine vzali a měli dvě děti, Laurent-Louis a Nathalie. Ve stejném období dosáhla vinice velikosti 48 hektarů. Michel a Catherine chtěli celou svou produkci prodávat v lahvích, a proto začali expandovat na nové zahraniční trhy a rozvíjet řadu Château Montifaud. Jejich nová obchodní partnerství dosáhla v celé EU, Kanadě, Skandinávii, Jižní Africe, Asii a pobaltských státech.

V roce 2000 se Laurent připojil ke svému otci a dědečkovi na panství. V té době se vinice rozkládala na 60 hektarech v terroir Grande a Petite Champagne. Část sklizně z roku 2000 byla také vyhrazena pro další generace. Laurent si vzal Elodie v roce 2004 a mají dvě dcery, Loïs a Flavie. V následujících letech se vinice rozrostly na 90 hektarů a zůstaly v rámci Fine Champagne. V roce 2007 Michel a Laurent vybudovali nový moderní míchací sklep, aby pokračovali v inovaci kvality rodinného koňaku. Ve stejném roce začala Elodie pracovat s rodinou v Château Montifaud.