Braastad

Příběh Braastadu začíná v roce 1875, kdy si Mederic Tiffon vybral jižní břehy řeky Charente v Jarnacu, aby zahájil provoz svého nyní světově proslulého koňakového domu. V roce 1899 se mladý muž z Norska, Sverre Braastad, rozhodl následovat svého strýce do Cognacu a našel si práci v domě Bisquit, kde pracoval v exportu a prodeji. Sverre se setkal a zamiloval se do Edith Rosseau, dcery Mederica Tiffona a vzali se v roce 1913.

První světová válka však viděla, že Sverre Braastad nemohl pracovat v rodinném koňakovém domě, takže až po skončení války mohl opustit své zaměstnání u Cognac Bisquit. V roce 1919 se Sverre a Edith konečně ujali vedení rodinného podniku a zrodil se koňak Braastad. Ve 40. letech 20. století rodina získala Chateau de Triac a velké vinice v oblastech pěstování koňaku Grande Champagne a Fins Bois.

Pár pěstoval svou značku a na cestě měl osm dětí. Když Sverre v roce 1979 zemřel, spokojil se s vědomím, že on i jeho rodina měli hluboký vliv na svět koňaku a že v jeho odkazu budou pokračovat jeho děti. Členy rodiny umístil na vedoucí pozice v některých z nejznámějších koňakových domů na světě, včetně Courvoisier, Delamain a Bisquit.

Svůj milovaný koňakový dům zanechal ve schopných rukou své rodiny a dnes, po tři generace, rod Braastad stále vyrábí své zboží podle starodávných tradic.

Celý proces výroby koňaku probíhá na rodinném statku. Od pěstování a ošetřování hroznů až po hotový produkt není dokončen jediný krok, aniž by to řekl současný sklepmistr Richard Braastad. V jednu chvíli má v péči kolem 13 000 sudů koňaku z různých terroirů a mnoha věků.

Koňakový dům zůstává pevně rodinnou záležitostí, Antoine Braastad vede prodejní tým a Jan Braastad jako vedoucí financí. Značka je dodávána do čtyř koutů světa a je jedním z největších existujících rodinných koňakových domů, který vyrábí širokou škálu koňaků od VS až po jejich vlajkový produkt, Braastad Chateau de Triac – Reserve de la Famille.

Dům Braastad se soustředí výhradně na výrobu koňaku. Jejich nejstarší etiketou je Reserve de la Famille, vyráběná z eaux-de-vie pocházejících z vinic kolem zámku a stáří v průměru kolem 50 let. 

Možná není překvapením, že koňak Braastad je v Norsku velmi oblíbený a rodina si zachovala silné vazby ke svým kořenům.

Braastad Cognac XO Superieur - Tres Vieille Réserve stejně jako XO Fine Champagne Extra Old získaly v roce 2007 na Mezinárodní soutěži vín a lihovin stříbrné medaile.