Skladování koňaku

Koňak je mezi destiláty zcela vyjímečný. Po odborném míchání se roky trpělivě čeká na to, aby se chutě prolnuly, zatímco proces zrání přeměňuje destilované bílé víno na lahodný koňak. Jakmile se však koňak dostane do láhve, jsou zastaveny veškeré procesy zrání. Dá se říci, že od chvíle lahvování je možné koňak již jen uchovat ve stejné kvalitě, nebo jej špatným skladováním zhoršit. Aby měl koňak dlouhou trvanlivost, je tedy důležité zajistit jeho skladování při ideálních podmínkách.

Na teplotě záleží

Koňak vyžaduje stálou teplotu mezi 15 až 20 stupňů Celsia. Extrémní teplo může vytlačit korkovou zátku nebo dokonce prasknout lahev. Na druhou stranu, pokud je příliš nízká, může otupit chutě.

Světlo

Koňak není příznivcem slunečního svitu. Když se koňak setká s UV světlem, vyprchaávají chuťové a čichové nuance a koňak ztrácí svůj luxusního profil. Lahve skladujte na tmavém místě, mimo přímé sluneční světlo nebo jasné umělé světlo. Vhodná může být skříňka, nebo vitrýna ve spoře osvětleném rohu.

Udržujte lahve ve svislé poloze

Na rozdíl od vína by měl být koňak skladován nastojato. Skladování lahví nastojato zabraňuje tomu, aby vysoký obsah alkoholu (obvykle 40 %) poškodil korkovou zátku. To je důležité, protože poškozený korek může propustit vzduch, urychlit oxidaci a změnit chuť koňaku.

Zacházení s otevřenými lahvemi

Jakmile otevřete láhev, vsoupí na scénu pomalý oxidační proces, který může postupně změnit chuť koňaku. 

Přelévání do karaf

Poměrně často je koňak po otevření přeléván do karaf. Děje se tak obvykle z estetických důvodů (křišťálové sklo je úchvatné). Pokud používáte karafu, vyberte si takovou, která má těsný uzávěr a uložte ji na tmavém místě.