Koktejl Sidecar

Koktejly s koňakem - klasika s noblesou

Koňak, destilovaný z hroznů v regionu Cognac ve Francii, je často vnímán jako nápoj pro pomalé popíjení u krbu. Přesto má své pevné místo i ve světě koktejlů – a to už od 19. století. Jeho bohatá, ovocná a jemně kořeněná chuť dává základ celé řadě elegantních a vyvážených drinků.

Klasikou je Sidecar, který kombinuje koňak, Cointreau a citronovou šťávu. Pro milovníky krémovějších tónů je tu Brandy Alexander s kakaovým likérem a smetanou. A kdo hledá silnější zážitek, může sáhnout po Vieux Carré nebo historickém Sazeracu, kde koňak ukazuje svou hloubku a komplexnost.

Moderní barmani také čím dál častěji experimentují – třeba s French 75, kde koňak nahradí gin a koktejlu dodá luxusnější ráz. Výsledek? Koktejly s koňakem nejsou jen elegantní, ale i překvapivě univerzální.

Sidecar
Ikonický koktejl z éry prohibice – elegantní a osvěžující.

Ingredience:

  • 50 ml koňaku 
  • 20 ml Cointreau
  • 20 ml čerstvé citronové šťávy
  • cukr na okraj sklenice (volitelně) a pomerančová kůra

Postup:

Všechny ingredience protřepej v shakeru s ledem. Přelij do koktejlové sklenky (možno s cukrovým okrajem) a ozdob pomerančovou kůrou.