Koktejl Sidecar

Koktejly s koňakem - klasika s noblesou
Koňak, destilovaný z hroznů v regionu Cognac ve Francii, je často vnímán jako nápoj pro pomalé popíjení u krbu. Přesto má své pevné místo i ve světě koktejlů – a to už od 19. století. Jeho bohatá, ovocná a jemně kořeněná chuť dává základ celé řadě elegantních a vyvážených drinků.
Klasikou je Sidecar, který kombinuje koňak, Cointreau a citronovou šťávu. Pro milovníky krémovějších tónů je tu Brandy Alexander s kakaovým likérem a smetanou. A kdo hledá silnější zážitek, může sáhnout po Vieux Carré nebo historickém Sazeracu, kde koňak ukazuje svou hloubku a komplexnost.
Moderní barmani také čím dál častěji experimentují – třeba s French 75, kde koňak nahradí gin a koktejlu dodá luxusnější ráz. Výsledek? Koktejly s koňakem nejsou jen elegantní, ale i překvapivě univerzální.
Sidecar
Ikonický koktejl z éry prohibice – elegantní a osvěžující.
Ingredience:
- 50 ml koňaku
- 20 ml Cointreau
- 20 ml čerstvé citronové šťávy
- cukr na okraj sklenice (volitelně) a pomerančová kůra
Postup:
Všechny ingredience protřepej v shakeru s ledem. Přelij do koktejlové sklenky (možno s cukrovým okrajem) a ozdob pomerančovou kůrou.