Která sklenice je správná?

Tento článek si klade za cíl nasvítit kousek koňakové etikety a zároveň poskytnout návod k navození intenzivnějšího zážitku z jeho degustace.

Koňaková sklenice na stopce?

Hned na začátku se prosím dohodněme na tom, jak budeme sklenice určené pro podávání koňaku nazývat. Velmi často se setkáte s názvem “koňakovka” nebo “koňaková sklenice”, kterou je myšlena ona “baňatá sklenice na stopce”. Já se podržím názvu balónová sklenice, který vychází z anglického balloon glass a kterého se ve světě standardně užívá.

Balón nebo tulipán?

Proti balónové sklenici stojí sklenice tulipánová, která je svým tvarem v ostrém protikladu. I laik pozná, že tyto typově tak rozdílné sklenice budou mít velmi rozdílné vlastnosti. 

Obecně platí, že balonová sklenice má objem 6 až 9 cl a je postavena na krátké noze. Sklenice ja tvarována tak, abychom ji mohli držet v dlani. Teplem ruky je alkohol zahříván aby co možná nejlépe uvolňoval své aroma. Problém je v tom, že balonová sklenice ze své podstaty poskytuje velkou plochu koňaku, ze které se aroma uvolňuje příliš rychle a příliš intenzivně. Může docházet k zahlcení čichových buňek a potlačení jemných niancí uvolňovaného aroma.

Naproti tomu tulipánová sklenice poskytuje výrazně menší plochu pro uvolňování aroma. Dochází k jeho koncentraci uvnitř sklenice a jeho pomalému uvolňování. Zvláště u koňaků od stáří XO je téměř povinností analytická degustace, při níž jde o rozpoznávání jednotlivých fází chutí a vůní. Zde je právě tulipánová sklenice nenahraditelná. I z tohoto důvodu ji doporučují všichni renomovaní producenti koňaku.

Na rovinu nebo na šikminu?

V poslední době se lze setkat se sklenicemi, které svým tvarem poskytují  “revoluční koncepci”.  Když sklenici položíte na stůl, bude se pomalu otáčet, tekutina se bude rozlévat po stěnách a vy si vedle výborné chuti užijete i skvělou podívanou. K tomuto tvaru sklenice zůstávám skeptický, protože se podle mého názoru jedná o víceméně balónovou sklenici s hravým potenciálem.