Jak chutná koňak?

Vůně
„Nos“ koňaku je klíčovou součástí toho, co dělá tento nápoj tak příjemným. Ale pokud nejste odborník, může být problém zjistit, co máte vlastně zažít. Odborníci hovoří o různých vůních, jako je vanilka, citrusové plody, broskev, karamel, vanilka nebo tabák.
Jaké jsou vůně koňaku?
V roce 2009 se na International Cognac Summit sešlo 50 sommeliérů, sklepmistrů a degustátorů, aby to přesně zjistili. Trvalo to 4 dny a čeho dosáhli, bylo docela pozoruhodné. Tyto odborné „nosy“ přišli se seznamem 5 hlavních vůní, které dodávají našemu milovanému koňaku jeho jedinečný charakter:
- Vanilka
- Švestka
- Karamel
- Pomeranč
- Meruňka
Tím to však nekončí! Neboť to mohou být nejběžnější vůně koňaku. Existuje dalších 63, i když jemnějších aromat, které byly chytře klasifikovány podle cyklu sezóny.
Květinové a jemné vůně, jako je kosatec, akácie, jasmín, pomerančový květ a zimolez, připomínají radosti jara .
Léto je zastoupeno o něco jemnějšími tóny; seno, meruňky, čerstvé fíky a švestky.
V koňacích zrajícím déle než 15 let můžete očekávat tóny lékořice, portského, čokolády, koření, karamelu, tabáku a ořechů.
Chuť koňaku
I když se snadno řekne, že koňak je pálenka a chutná tedy jako brandy, ale není tomu tak úplně. Protože jednou z konstant koňaku je, že na této půdě se nepěstuje žádný jiný hroznový brandy na světě. Žádná brandy proto nikdy nebude chutnat stejně jako koňak.
Vynikající chuť koňaku závisí také na schopnosti sklepmistra určit, kdy brandy dozrálo naplno. Ty se pak ochutnávají čisté, jako v jednom ročníku nebo ve směsi. Každý koňak má své vlastní aroma a chutě, pak se v rámci směsi harmonicky prolnou s ostatními, aby přinesly více smyslových požitků.
Při degustaci koňaku není možné oddělit aroma od chuťových pohárků. Jakékoli zázraky, které zažijete ve vůni, budou pokračovat i v chuti.
První ochutnání:
Usrkejte, ale nechte tekutinu v ústech. Pamatujte si, že koňak se usrkává a vychutnává, nepije se. Je to proto, že chcete ochutnat všechny různé nuance. Váš jazyk má různé senzory v různých oblastech a chcete mít jistotu, že koňak zasáhne všechny. Ochutnejte špičku pro sladkost, zadní pro hořkost a strany pro slanost a kyselost. Věnujte pozornost také délce chuti v ústech a vyváženosti různých chutí.
Je koňak sladký?
Jak jsme již zmínili, někteří výrobci koňaku přidávají karamel ke ztmavení svých produktů . Takto vypadají starší, než ve skutečnosti jsou. Na patře je to docela patrné: zpočátku působí dojmem sladkého koňaku s velmi raným vanilkovým tónem na špičce jazyka, který pak rychle mizí a nikde jinde v ústech se nevyskytuje. Ačkoli mnoho koňaků často obsahuje jemné, přirozeně sladší příchutě, tato ostrá sladkost je klíčovým ukazatelem přidání umělého karamelu.
Závěr
„ Dokončení “ je zážitek, který získáte po spolknutí koňaku. To je místo, kde stále oceníte chutě v ústech a bývá, že čím starší koňak, tím delší bude závěr.
Jak jsme zmínili, existuje mnoho způsobů, jak si vychutnat chuť koňaku. Někteří lidé rádi přidávají led a tvrdí, že uvolňuje různé chutě, aby si ho vychutnali. A jedním z nejoblíbenějších způsobů dnešní doby je pití koňaku v koktejlu. Ale nejdůležitější na degustaci koňaku je, abyste si ten zážitek užili. Nebojte se, že nebudete cítit některé vůně, o kterých jiní říkají, že jsou přítomné. Jde o to mít radost z toho, co děláte. Pokud má pak někdo chuť na kandované ovoce a jediné, co můžete ochutnat, je lékořice, pak je to v pořádku. Každý má trochu jiné vůně a chutě a to je opravdu v pořádku. Relaxujte, bavte se a vychutnejte si koňakový zážitek. Koneckonců je to pro vaše potěšení.